Fotboll i Skåne

Fotboll är Sveriges, och för den delen världens, största sport och lockar hundratusentals personer till olika evenemang varje år. Det är också en av de största sporterna när det handlar om utövare, och för den som vill börja spela fotboll är det mycket enkelt att komma igång. Skåne är ett av Sveriges absolut hetaste län när det gäller sport i stort, men framförallt när det gäller just fotboll. Anledningarna till detta är egentligen väldigt naturliga och har i någon mån att göra med vädret på samma sätt som att många skidåkare är från Norrland. I Skåne har man fördelen att kunna spela utomhus på gräs under större delar av året än vad som gäller för andra län. Detta bidrar så klart till att fler väljer just denna sport när de är små.

Fotboll är en stor sport i Skåne av flera anledningar

Varför är fotboll så stort i Skåne?

I Skåne har fotbollen en mycket hög status. Som vi nämnde ovan är landskapet inte direkt lika lämpat för vintersport som de nordligare delarna, och när det gäller sommarsporter har fotbollen helt enkelt en särskild position i Sverige. I just Skåne har också den lokala fotbollskulturen fått ett stort uppsving under det senaste årtiondet, eftersom ju Zlatan Ibrahimovic är därifrån. Hans inflytande över fotbollsintresserade barn och ungdomar i Skåne går knappt att överskatta, och det är många barn som blivit sugna på att börja med fotboll på grund av honom.

När det gäller lag i fotboll i Skåne så finns det flera kända klubbar, även om den största av de alla är Malmö FF. Malmö har haft en framgångsrik period på sistone och vunnit flera sm-guld, samt lyckas ta sig till Champions League två år i rad. Detta bidrar så klart till en ännu bättre fotbollskultur i länet och det ger också klubben och staden extra inkomster. Dessutom så innebär det en chans för alla som vill se bra fotboll att göra detta i sin hemstad.