Knäskador och damfotboll

Knäskador är ett av de vanligaste problemen för kvinnliga fotbollsspelare. Olika typer av skador på knät drabbar tre gånger fler kvinnliga spelare om man jämför med männen. Det är med andra ord ett problem som många inom damfotbollen vill komma till rätta med. Trots att man vet varför dessa knäskador uppstår i högre utsträckning bland kvinnor än män så verkar denna skeva fördelning mellan könen kvarstå, även om det finns saker som tyder på att en liten förändring är på väg. Knäskador kan vara mycket jobbiga att dras med om man spelar fotboll, och är skadan av allvarligare karaktär kan man glömma spel under flera månaders tid. Vill det sig riktigt illa kan det till och med vara svårt att komma tillbaka till spel på samma nivå som man hade tidigare.

Knäskador drabbar främst kvinnliga fotbollsspelare

Knäskador och varför de uppstår

Anledningen till att fler kvinnliga än manliga fotbollsspelare får knäskador beror bland annat på att kvinnor spelar på en högre nivå i en tidigare ålder. Det är inte alls ovanligt att 16-åringar spelar i damlaget, vilket innebär att en mycket ung spelare måste prestera på absolut högsta nivå utan att kanske ha rätt kropp för detta ännu. Även spelarnas debut i A-laget för sitt klubblag kommer tidigare än för männen.

Så vad kan man då göra för att komma tillrätta med problemet med knäskador inom damfotboll? Precis som många andra typer av skador i sportens värld går det att motverka många problem genom att träna på rätt sätt. En stor studie från Linköpings Universitet visade till exempel att man genom ett särskilt träningsprogram dramatiskt kan sänka risken för att drabbas av knäskador, i synnerhet korsbandsskador. Hela 83 procent hade en lägre frekvens av just skador på korsbandet om de hade fullföljt hela programmet och dessutom gjort detta regelbundet under en viss tid. Så om man vill undvika skador på knät är träning kanske det bästa receptet.